Obligaţia agenţilor economici privind afisarea anunţului de atenţionare referitor la emiterea bonurilor fiscale

| March 9, 2015 | 0 Comments

Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi aduce la cunoştinţa contribuabililor că începând cu 1 martie 2015, operatorii economici care au obligaţia, potrivit legii, de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, trebuie să afişeze la loc vizibil un anunţ detaliat de atenţionare a clienţilor cu privire la obligaţia respectării prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

Modelul şi conţinutul anunţului de atenţionare a clienţilor a fost stabilit prin ordin al ministrului finanţelor publice nr. 159/2015 care a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 131, din 20 februarie 2015 şi cuprinde:
– obligaţia cumpărătorului de a solicita bonul fiscal dacă operatorul economic nu îl înmânează sau îi înmânează alte documente care atestă plata contravalorii bunurilor achiziţionate sau serviciilor prestate,
– dreptul cumpărătorului de a beneficia de bunul achiziţionat sau de serviciul prestat fără plata contravalorii acestuia dacă nu îi este înmânat bonul fiscal.
– posibilitatea cumpărătorului de a participa cu bonurile fiscale la extragerile lunare şi ocazionale ale loteriei bonurilor fiscale
– serviciul Telverde al Ministerului Finanţelor Publice pentru a semnala nerespectarea obligaţiilor legale ale operatorilor economici.

Model de anunt de atentionare referitor la emiterea bonurilor fiscale.doc

Baza legală
• Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 159/2015 pentru stabilirea modelului şi conţinutului anunţului de atenţionare a clienţilor referitor la obligaţia de respectare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale
• Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale

IMPORTANT

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Galaţi vă informeaza faptul ca  in M. O. nr. 148/27.02.2015 s-a publicat O.M.F.P. nr. 218/2015 pentru aprobarea procedurii de sigilare a unităţii operatorului economic pe perioada de suspendare a activităţii, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

Potrivit acestui ordin, NEEMITEREA BONULUI FISCAL PENTRU TOATE BUNURILE LIVRATE SAU SERVICIILE PRESTATE ORI EMITEREA DE BONURI CU O VALOARE INFERIOARĂ CELEI REALE, constituie CONTRAVENŢIE  şi SE SANCŢIONEAZĂ cu AMENDĂ de la 10.000 lei la 15.000 lei, precum şi cu SUSPENDAREA ACTIVITĂŢII operatorului economic în punctul de lucru, de la o lună la 3 luni, în funcţie de gravitatea faptelor.

Temei legal:

O.M.F.P. 218/2015, art. 10 lit.c) şi art.11  lit. d)  din O.U.G. nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

Tags: ,

Category: Stiri Actuale

Leave a Reply

Your email address will not be published.